Mapa conceptual de la psicologia de l’educació.

unnamed

Què és la psicologia de l’educació?

L’existència de la psicologia de l’educació té el seu origen en una creença racional.

La psicologia de l’educació respon a les necessitats que té l’educació i que fa de pont entre l’educació i la psicologia on la seva finalitat seria millorar o intentar millorar la pràctica educativa.

Al mapa conceptual que hem fet amb el meu grup podríem observar en primer lloc observar la psicologia de l’educació com a tema principal del mapa, i d’aquest tema gran, que alhora és molt genèric en fem sortir quatre grans branques.

La primera branca es basaria en la finalitat, origen i objecte d’estudi. Com ja s’ha comentat, aquest origen seria una creença racional, amb un convenciment i un ensenyament que tot això produeix una millora del coneixement. A més a més la psicologia de l’educació la tractem com un objecte d’estudi on parlaríem d’un canvi en situacions d’ensenyament i aprenentatge. Finalment trobem la finalitat de la psicologia de l’educació on obtindrem uns coneixements per comprendre i optimitzar la pràctica educativa desenvolupant el coneixement psicològic.

La segona gran branca seria el doble concepte de la filosofia de l’educació. En primer lloc tenim la psicologia aplicada a l’educació (unidireccional) , que enten la psicologia de l’educació com un camp d’aplicació del coneixement psicològic. Aquest coneixement té una relació entre la teoria i la pràctica educativa.

La psicologia de l’educació com a disciplina pont (bidireccional) és caracteritza per plantejaments de psicologia aplicada a l’educació. Entendre la psicologia de l’educació implica canvis per entendre les relacions entre el coneixement psicològic i la teoria i la pràctica educativa.

La segona gran branca que hem triat ha sigut una lectura on un autor principal  s’anomena COLL. Segons Coll hi ha tres dimensions en la psicologia educativa:

Teorico-conceptual: inclou  coneixements sobre els components psicològics dels fenòmens educatius.  Tecnològic-projectiva: inclou un conjunt de coneixements  sobre la planificació i el disseny de processos educatius. Tècnic-pràctica: inclou una sèrie de coneixements, sobretot de caire tècnic i instrumental, orientats a la intervenció directa en el desenvolupament de la funció docent.

César Coll també ens diu que hi ha una triple finalitat: La comprensió de processos, l’optimització de processos i una millora de la praxis. César Coll (1983-1988)

I per últim però no menys importants la investigació, els estudis actuals i la formació del professorat, que això ens porta a la finalitat de la psicologia de l’educació, que aquesta finalitat és l’estudi dels processos de canvi en el comportament de les persones segons les activitats educatives que faci cadascuna d’elles. Aquestes finalitats,  comporten una millora de comprensió, la pràctica educativa i el coneixement psicològic.

Bibliografia:

Alcázar-Córcoles, M.A. (2007). Revista de Didácticas Específicas, nº3, pp. cv-cv, 2010.

Coll, C. (1983). Psicología de la Educación: ciencia, tecnología y actividad técnico práctica. Estudios de Psicología.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

PSICOLOGIA DE L'EDUCACIÓ

Pàgina de Sergi López a Psicologia de l'educació

PSICOLOGIA DE L'EDUCACIÓ ÀNGEL LENDÍNEZ CAPDEVILA

El blog de Psicologia de l'Educació d'Àngel Lendínez Capdevila

Psicologia de l'educació

grup primària-tarda, UDL

Blog de pràctiques de Psicologia de l'Educació

Aquest és el meu blog de Psicologia de l'Educació

BLOG DE PSICOLOGIA DE L'ENRIC BONETA

No hay éxito externo sin éxito interno

Blog de prácticas de Primaria

Anem aprenent de l'educació.

WordPress.com en Español

Blog de Noticias de la Comunidad WordPress.com

A %d blogueros les gusta esto: